El primer bussejador
15/03/2015
Millora el teu consum
15/04/2015
Mostrar tot

Taurons vs Jaws

FOTO:  Cartell de la pel·lícula Jaws. Steven Spielberg (1975)

 

L’any 1975 Steven Spielberg presentava el seu film Jaws al món. La pel·lícula és una les millors produccions cinematogràfiques de la història. És va convertir en el major èxit de taquilla fins aquell moment. Una por global als taurons esdevingué el millor pretext per caçar-los i exterminar-los massivament fins els nostres dies.

Avui els taurons es capturen de manera  abusiva tant legal com il·legalment. Espanya ha concentrat durant anys la major part de captures de la Unió Europea, convertint-se en el segon centre del món i líder internacional del comerç d’aletes de tauró, destinades als mercats asiàtics que en fan sopes. El resultat és l’amenaça d’extinció de més d’un terç de les espècies d’aquest animal, la fi de la seva evolució i una imminent amenaça per l’estabilitat dels ecosistemes marins. L’aleteig consisteix en tallar les preuades aletes dels taurons i descartar la resta, llençant el seu cos al mar quan encara respiren, condemnant-los a una segura mort per asfíxia al no poder nedar. Aquesta cruel pràctica, a la fi es va prohibir a Europa a partir del Reglament  (UE) Nº605/2013, la qual obliga a desembarcar els taurons amb les seves aletes adherides de forma natural al seu cos, reduint significativament les captures. Òbviament, Espanya i Portugal es van manifestar en contra d’aquesta mesura. Malgrat tot , aquesta pràctica il·legal continua molt estesa a tot el món.

La magnífica pel·lícula del cineasta americà i els seus centenars de seqüeles, continuen estant la millor excusa de l’imaginari col·lectiu per justificar la seva desmesurada captura, fins poder-nos adonar que l’autèntica amenaça no és seva presència sinó la seva progressiva extinció.